MH 59. Sz.D. Repülőbázis

Hírek
A Bázis
 Névadónk
 Parancsnoki állomány
 Rendeltetés, feladatok
 Történeti áttekintés
 Szervezeti és működési szabályzat
Galéria
Kapcsolat
Videók
Kegyeleti információk


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviái

Családi Nap 2017

Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. A gyönyörű őszi napsütésben - a legkisebbektől a nagyszülőkig - mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot a kecskeméti laktanyában. Az akár egy kis repülőnapnak is beillő rendezvényen részt vett ifj. Szentgyörgyi Dezső, a bázis névadójának fia is.
Horvát delegáció a repülőbázison

Horvát katonai küldöttség érkezett szakmai tájékozódás céljából október 10-én, kedden az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra.
Szitás Sándor nyá. alezredes temetése

  Szitás Sándor nyá. alezredes életének 83. évében, 2017. október 05-én elhunyt. Katonai tiszteletadással történő temetése 2017. október 20-án 11.00 órakor lesz a Helvéciai Temetőben.
Völgyi Olivér nyá. őrgy. búcsúztatója

  Völgyi Olivér nyá. őrgy. 2017. 09. 29-én elhunyt. Búcsúztatója 2017.10.17-én 15.00 órakor lesz a jakabszállási reptéren.
Magyar felségjel Albacete egén

Spanyol égen fejlesztik tovább képességeiket az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái. A TLP (Tactical Leadership Programme) történelme során először többek között magyar résztvevőkkel indította el aktuális repülési kurzusát.
II. Hírös Sárkányhajó Verseny

A kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidő Központban rendezték meg 2017. szeptember 2-án a II. Hírös Sárkányhajó Versenyt.
Véget ért a Carpathian Hawk 2017 brit-magyar légi gyakorlat

Véget ért a Carpathian Hawk 2017 elnevezésű, kéthetes, brit-magyar légi gyakorlat, melynek sajtónyilvános zárónapját, augusztus 24-én, csütörtökön tartották a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.
Brit-magyar gyakorlat Kecskeméten

„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.
Ismét Honvédelmi Tábor Kecskeméten

Hétfőn újabb zászlófelvonással kezdetét vette az idei második kecskeméti Honvédelmi Tábor az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.
Véget ért az idei első honvédelmi tábor

Már az első hét is mozgalmasan telt annak a 46 fiatalnak, akik idén vállalták a Honvédelmi Tábort. A második héten a fizikai feladatok mellett az időjárással is meg kellett küzdeniük. A változékony és nagyon meleg időjárást figyelembe véve a szervezők a lehető legoptimálisabb körülményeket teremtették meg a programokhoz, versenyekhez.
Honvédelmi tábor 2017

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis harmadik alkalommal szervezte meg a nyári Honvédelmi Tábort. A Gáspár András Szakközépiskola rendészeti tagozatos diákjai június 19-30. között teljesítik a Kiképzési Főnökség által előírt feladatokat.
Kiváló eredményekkel zárult a "Load Difusser 2017" gyakorlat

Befejeződött a hét ország részvételével, május 22-én kezdődött "Load Diffuser 2017" nemzetközi gyakorlat. A Magyar Honvédség idei legnagyobb volumenű légierős gyakorlatának házigazdája a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis volt.
Komplex feladatokkal folytatódik a Load Diffuser 2017 gyakorlat

A „Load Diffuser 2017” gyakorlat első hetében teljesített levegő-levegő, levegő-föld feladatok után a második héten komplexebb műveletek végrehajtására került sor.
Javában zajlik a "Load Diffuser 2017" nemzetközi gyakorlat Kecskeméten

A nemzetközi gyakorlat május 22-i hivatalos megnyitója után, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra települt állomány megkezdte a feladatok végrehajtását.
"Load Diffuser 2017" nemzetközi gyakorlat a repülőbázison

Hét ország részvételével, május 22-én hétfőn, a kecskeméti repülőbázison elkezdődött a „Load Diffuser 2017” elnevezésű nemzetközi gyakorlat, amely a Magyar Honvédség idei legnagyobb volumenű légierős gyakorlata.
Nyugdíjas-találkozó 2017

Egykori kollégáikat látták vendégül május 4-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis dolgozói. A vendégeket Ugrik Csaba dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntötte. Elődei közül az idei találkozóra Pintér Zoltán nyugállományú vezérőrnagy, Schadl György, Pintér Sándor nyugállományú ezredesek és Korbély István nyugállományú őrnagy tudták elfogadni a meghívást.
Bázisnap 2017 - Névadójuk emléke előtt tisztelegtek

Szentgyörgyi Dezső élete, kvalitásai utat mutatnak, erőt adnak nekünk ahhoz, hogy ott folytassuk, ahol ő abbahagyta, ugyanolyan kitartással és elkötelezettséggel szolgáljuk hazánkat, mint ő tette – hangsúlyozta április 28-án, a névadójuk emlékművének megújításával egybekötött bázisnapon Fekete Tamás alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megbízott parancsnokhelyettese.  
CISM Day Run 2017 - Futónap a Kecskeméti Repülőbázison

Az 1948-ban Henri Debrus által alapított CISM Day Run futónapot 2006 óta a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire) is minden évben megrendezi.
Iskolások hete 2017

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 2017. május 16-19. között nyílt hetet tart általános- és középiskolás, valamint felsőoktatási intézmények nappali tagozatos diákjai számára.
Parancsnoki látogatás

A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, Bácsalmáson és Bácsszőlősön határőrizeti feladatokat ellátó katonáit látogatta meg 2016. december 21-én Ugrik Csaba dandártábornok. A bázisparancsnokot elkísérte Fekete Tamás alezredes, megbízott bázisparancsnok-helyettes, Grécs György ezredes, törzsfőnök valamint Bezsenyi Tamás törzszászlós, a bázis vezénylőzászlósa.
Mikulásgyár 2016

A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái is részt vettek 2016. december 17-én, mintegy 8 fővel önkéntesként a budapesti, 56-osok terén található Mikulásgyár munkálatainak segítésében, valamint adományt is adtak át.
Teljes a Gripen flotta

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter még év elején tett ígéretet arra, hogy idén ismét teljessé válik a Magyar Honvédség Gripen-flottája. A 30-as oldalszámú JAS 39 C Gripen repülőgép, a helyreállítás után december 16-án, pénteken, a kora délután érkezett vissza a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. Ezzel ismét 14 harcászati repülőgép látja el hazánk légtérvédelmi feladatait.
Egy életre szól

Húsz év után ismét katonai esküt tartottak a kecskeméti repülőbázison. A hazánk biztonságának, határaink védelmének megvédésére elkötelezett fiataloknak december 9-én Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka kívánt sok sikert, erőt, egészséget és katonaszerencsét. Az eskü szövegét előmondta: Pálfi Róbert közkatona.
Bázismikulás 2016

Mivel a Mikulás aláírását egyetlen iskolában sem fogadják el a hiányzás igazolásaként, ezért a nagyobbacska gyerekek kedvéért a jóságos nagyszakállú úgy döntött, hogy december 3-án, szombaton látogat el a kecskeméti repülőbázisra. 
Helyettes államtitkári látogatás a bázison

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra látogatott Dr. Földvári Gábor jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár október 26-án, szerdán.
Ketten maradtak

Hosszú évtizedek után Németországban ismét Messerschmitt vadászgépbe ülhettek a második világháború legendás Puma századának veterán pilótái. Hazaútjukon aztán egy szomorú felkérésnek is eleget kellett tenniük: végakaratának megfelelően, Magyarországra hozták a közelmúltban elhunyt egykori bajtársuk hamvait. Holéczy Dániel hadnagyot szűk családi körben szeptember 17-én búcsúztatták Celldömölkön.
Életet mentett

Sporttársa életét mentette meg Váczi Zoltán szakaszvezető. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tűzoltó alegységének gépkocsivezetője szabadidejében − labdarúgó-mérkőzés játékvezetői asszisztenseként − egy ütközés következtében eszméletét vesztett fiatalembert részesített a mentők kiérkezéséig szakszerű elsősegélyben.    
Első alkalommal a repülőbázison

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartották negyedéves, egységszintű munkaértekezletüket szeptember 6-án és 7-én a Magyar Honvédség vezénylőzászlósai. A tanácskozás résztvevői a vendéglátó bázissal is megismerkedtek.
Aranyérmes a honvédség ejtőernyős-válogatottja

A magyar ejtőernyőzés történetében először szerzett aranyérmet célba ugrásban és lett világbajnok a Magyar Honvédség ejtőernyős-válogatottja: Bánszki Tamás százados, Varga Tamás zászlós, Hirschler Gábor zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós.
Folyatódik a honvédelmi tábor

A tábor negyedik napja különösen nagy hőséggel köszöntötte a résztvevőket. A nagy melegre való tekintettel a reggelinél mindenki kapott egy üveg ásványvizet, amely jelentősen javította a közérzetet és a túlélési esélyeket. Délelőtt a Magyar Honvédségnél rendszeresített gépkarabélyokkal és pisztolyokkal ismerkedtek a fiatalok.

A nyári tábor harmadik napja igazi látványosságot kínált a táborozók számára

Délelőtt lehetőségük volt közelről megtekinteni egy JAS-39 Gripen vadászrepülőgépet és ráadásként Földi Bálint főhadnagy élvezetes, ugyanakkor szakszerű tolmácsolásában alaposabban megismerkedni a harcászat-technikai adatokkal és repülőműszaki szemszögből az üzemeltetés rejtelmeivel.


Nyári tábor a repülőbázison

Megérkezett június 20-án, hétfőn reggel az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra az Önkéntes Honvédelmi Alapképzés keretében történő pályára irányító tábor 54 résztvevője. Valamennyien a kecskeméti Gáspár András Szakközépiskola 11. évfolyamába tartozó diákok, akik tanulmányaikat rendészeti szakirányon folytatják.


Véget ért a CULP-program

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén tartották meg a CULP (Cultural Understanding and Language Proficiency) 2016 program záróceremóniáját június 20-án, hétfőn. Az egy hónapos rendezvény keretén belül csaknem negyven amerikai kadét tartott angol nyelvi felkészítést a Magyar Honvédség különböző helyőrségeiben.


Győzelem a világkupán

2016. június 10-12. között Horvátországban/Rijekában került megrendezésre az idei első Ejtőernyős Célbaugró Világkupa. A versenyen 14 ország, 21 csapata, 106 versenyzővel vett részt.


Iskolások hete

Kimondottan diákok részére összeállított, látványos bemutatókkal várja ifjú vendégeit a kecskeméti repülőbázis. A most első alkalommal megszervezett, június 10-éig tartó „Iskolások hete” program iránt óriási az érdeklődés − Szegedről, Enyingről, Szarvasról és a Fejér megyei Kálózról is jelentkeztek iskolás csoportok.


Véget ért a NATO Tiger Meet gyakorlat

Az ötvenötödik NATO Tiger Meet-en tizenöt ország közel száz repülőgépe és helikoptere vett részt, köztük a kecskeméti Pumák ötven fős kontingenssel és öt Gripennel. A repülőharcászati gyakorlaton a magyarok komplex műveletek és különböző levegő-levegő és levegő-föld feladatok végrehajtását gyakorolták.


Két hét a Tigrisek között

Elkezdődött az 55. NATO Tiger Meet repülőharcászati gyakorlat, ami az eddigi legnagyobb a NATO Tigris Szövetség (NATO Tiger Association) történetében.


Tisztelgés a névadó emléke előtt

Szentgyörgyi Dezső bátorsága, hűsége tehetsége és rendkívül szilárd jelleme példaként szolgálhat mindannyiunk számára – hangsúlyozta április 28-án, a legendás vadászpilóta emlékművének felavatásával egybekötött bázisnapon Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka.


Levegő-föld éleslövészeten a Gripenek

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen repülőgépei levegő-föld éleslövészetet hajtottak végre az MH Bakony Harckiképző Központi Gyakorló és Lőtér, Hajmáskér Kiképzőbázis Kőrös-hegyi lőterén 2016.04.11 - 14. között.


Az OHIO Nemzeti Gárda látogatása a bázison

A kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra is ellátogatott az OHIO Nemzeti Gárda vezető altiszti delegációja április 6-án, szerdán.


Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szervezeti és működési szabályzata

  A szervezeti és működési szabályzat az alábbi linken olvasható! Link


Tízéves a magyar Gripen-program

2016. március 4-én, pénteken ünnepélyes keretek között köszöntötte a svéd és a magyar fél a tízéves magyar Gripen-programot. A jeles eseménynek a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis adott otthon. A jubileumot többszáz fős vendégsereg ünnepelte, melyen jelen volt és beszédet mondott többek között Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, valamint Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka.


Gripenek az éjszakában

Ismét éjszakai repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták. A kiképzési repülések során az éjjellátó készülékeket tesztelik.


Éjszakai repülés - közlemény

A kecskeméti repülőbázis pilótái 2016. január 25-28. valamint február 1-4. közötti időszakban éjszakai repüléseket hajtanak végre. A repülés az éves kiképzési repülési tervnek megfelelően történik, a pilóták képzettségének fenntartása érdekében.


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis