MH 59. Sz.D. Repülőbázis

Hírek
A Bázis
 Névadónk
 Parancsnoki állomány
 Rendeltetés, feladatok
 Történeti áttekintés
 Szervezeti és működési szabályzat
Galéria
Kapcsolat
Videók
Kegyeleti információk
Letölthető dokumentumok


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviái

Bekő József nyá. őrgy. temetése

  Bekő József nyá. őrgy. 59 éves korában elhunyt. Temetése urnás, katonai tiszteletadással 2018.04.10-én 11.00-kor lesz a Kecskeméti Református Temetőben.
Gubuznai Ede nyá. őrgy. temetése

  Gubuznai Ede nyá. őrgy. 89 éves korában elhunyt. Temetése katonai tiszteletadással 2018.03.28-án 11.45-kor lesz a Kecskeméti Köztemetőben.  
Első kézből

Fegyverzetismereti foglalkozás levezetésére, haditornaversenyre készülő diákok felkészítésére és rendhagyó osztályfőnöki óra megtartására kérték fel szinte egy időben az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája munkatársait a kecskeméti középiskolák.
„Jó leszállást az égi kötelékben!”

Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredest, a legendás második világháborús Puma vadászrepülő osztály egyik utolsó vadászpilótáját március 10-én, szombaton Budapesten, az Újköztemetőben.
Iskolások Hete 2018

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 2018. május 15-18. között nyílt hetet tart általános- és középiskolás, valamint felsőoktatási intézmények nappali tagozatos diákjai számára.
Úszva ünnepeltek

Katonai váltó is részt vett az „Univer24 – Az úszás ünnepe” elnevezésű, február 10-11-én megtartott, non-stop sportrendezvényen. A Kecskemét Helyőrség néven indult, öt alakulat tagjaiból verbuválódott huszonnégy fős alegység a félnapos örömúszásra regisztrált, 12 óra alatt - a tavalyi eredményüket megdöntve - összesen 31,9 kilométert teljesített.
Tejéki Balázs nyá. honvéd törzszászlós temetése

  Tejéki Balázs nyá. honvéd törzszászlós életének 83. évében elhunyt. Temetése 2018. 02. 21-én 10.00-kor lesz Tiszakécske, Szolnoki úti temetőben.
Fekete Ferenc nyá. alezredes temetése

  Fekete Ferenc nyá. alezredes életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. 02. 22-én 11.00 órakor lesz a Református Temetőben.
Dr. Simicskó István: történelmi pillanat részesei vagyunk

Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
Egy életre szól - katonai eskü Kecskeméten

Huszonnyolc újonc tett katonai esküt a kecskeméti repülőbázison. A hazánk biztonságának, határaink védelmének megvédésére elkötelezett fiataloknak február 2-án, pénteken Fekete Tamás ezredes, a bázis parancsnokhelyettese kívánt sok sikert, erőt, egészséget és katonaszerencsét. Az eskü szövegét előmondta: Majsai Renátó közkatona.
Adatlap beléptetéshez

A beléptetéshez szükséges adatlapot az alábbi linkre kattintva érheti el.
Entry request form

Click here to download the entry request form.
Szilveszteri látogatás

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis határon szolgálatot teljesítő katonáit látogatta meg december 31-én az alakulat megbízott törzsfőnöke.
Karácsonyi üdvözlet

Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka december 25-én Csányi Attila vezénylőzászlós kíséretében meglátogatta az alakulat határon szolgáló katonáit. 
MikulásGyár 2017

Alakulatunk idén is hozzájárult, a Magyar Vöröskereszttel együttműködve, a MikulásGyárban folyó karitatív munkához.
Szolnokra és Kecskemétre látogatott az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke

A magyar katonákra büszkék lehetünk: kiválóan teljesítenek a missziókban, és a NATO is elismeri munkájukat – mondta Németh Szilárd, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke december 4-én, hétfőn miután meglátogatta a szolnoki helikopterbázist és a kecskeméti repülőteret.
Bázismikulás 2017

Gyerekek szállták meg december 2-án, szombaton délelőtt a kecskeméti repülőbázist. Kilenc óra körül kezdtek gyülekezni a legénységi étkezdében, majszolták a süteményeket, itták a teát, énekeltek és táncoltak, aztán végül a nagyszakállú is megérkezett.
Rákos betegeknek gyűjtöttek a bajszos pilóták

Bajuszt növesztettek a kecskeméti repülőbázis pilótái a „Movember” kezdeményezés jegyében, sőt ezt kiegészítették egy nemes összefogással is, jótékonysági gyűjtésbe fogtak.  
Magyarországra látogatott a Brit Védelmi Akadémia Felsőfokú Parancsnoki és Törzstiszti Tanfolyama

Tanulmányút keretében november 13-17. között Magyarországra látogatott a Brit Védelmi Akadémia Felsőfokú Parancsnoki és Törzstiszti Tanfolyam (Advanced Command and Staff Course, ACSC) ötven fős csoportja.  
Magyarországra látogatott a román vezérkar főnöke

Kétnapos, hivatalos látogatáson fogadta Budapesten román partnerét dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. A Nicolae-Ionel Ciuca vezérezredes, román vezérkarfőnök vezette delegáció a tárgyalások mellett ellátogatott az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárhoz és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra is.
Svéd delegáció látogatott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra

Hakan Buskhe SAAB vezérigazgató baráti látogatást tett Ugrik Csaba dandártábornoknál a kecskeméti repülőbázison. Buskhe körútja során felkeresi az összes Gripen harcászati repülőgépet alkalmazó nemzetet, hogy informálódjon a repülőgépek üzemeltetéséről, működéséről és hogy első kézből értesüljön a tapasztalatokról.
Barna Antal ka. temetése

  Barna Antal ka., életének 71. életévében elhunyt. Temetése 2017. november 06-án 14.00 órakor a Kecskeméti Köztemetőben.
A névadóra emlékeztek

A nemesvidi általános iskola 2001-ben vette fel az 1944. november 5-én, a falu határában Messerschmitt Bf-109 repülőgépével lezuhant és hősi halált halt, Hóy Tibor szakaszvezető, Puma vadászpilóta nevét.
Családi Nap 2017

Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. A gyönyörű őszi napsütésben - a legkisebbektől a nagyszülőkig - mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot a kecskeméti laktanyában. Az akár egy kis repülőnapnak is beillő rendezvényen részt vett ifj. Szentgyörgyi Dezső, a bázis névadójának fia is.
Horvát delegáció a repülőbázison

Horvát katonai küldöttség érkezett szakmai tájékozódás céljából október 10-én, kedden az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra.
Szitás Sándor nyá. alezredes temetése

  Szitás Sándor nyá. alezredes életének 83. évében, 2017. október 05-én elhunyt. Katonai tiszteletadással történő temetése 2017. október 20-án 11.00 órakor lesz a Helvéciai Temetőben.
Völgyi Olivér nyá. őrgy. búcsúztatója

  Völgyi Olivér nyá. őrgy. 2017. 09. 29-én elhunyt. Búcsúztatója 2017.10.17-én 15.00 órakor lesz a jakabszállási reptéren.
Magyar felségjel Albacete egén

Spanyol égen fejlesztik tovább képességeiket az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái. A TLP (Tactical Leadership Programme) történelme során először többek között magyar résztvevőkkel indította el aktuális repülési kurzusát.
II. Hírös Sárkányhajó Verseny

A kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidő Központban rendezték meg 2017. szeptember 2-án a II. Hírös Sárkányhajó Versenyt.
Véget ért a Carpathian Hawk 2017 brit-magyar légi gyakorlat

Véget ért a Carpathian Hawk 2017 elnevezésű, kéthetes, brit-magyar légi gyakorlat, melynek sajtónyilvános zárónapját, augusztus 24-én, csütörtökön tartották a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Brit-magyar gyakorlat Kecskeméten

„Carpathian Hawk” néven a brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison.


Ismét Honvédelmi Tábor Kecskeméten

Hétfőn újabb zászlófelvonással kezdetét vette az idei második kecskeméti Honvédelmi Tábor az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.


Véget ért az idei első honvédelmi tábor

Már az első hét is mozgalmasan telt annak a 46 fiatalnak, akik idén vállalták a Honvédelmi Tábort. A második héten a fizikai feladatok mellett az időjárással is meg kellett küzdeniük. A változékony és nagyon meleg időjárást figyelembe véve a szervezők a lehető legoptimálisabb körülményeket teremtették meg a programokhoz, versenyekhez.


Honvédelmi tábor 2017

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis harmadik alkalommal szervezte meg a nyári Honvédelmi Tábort. A Gáspár András Szakközépiskola rendészeti tagozatos diákjai június 19-30. között teljesítik a Kiképzési Főnökség által előírt feladatokat.


Kiváló eredményekkel zárult a "Load Difusser 2017" gyakorlat

Befejeződött a hét ország részvételével, május 22-én kezdődött "Load Diffuser 2017" nemzetközi gyakorlat. A Magyar Honvédség idei legnagyobb volumenű légierős gyakorlatának házigazdája a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis volt.


Komplex feladatokkal folytatódik a Load Diffuser 2017 gyakorlat

A „Load Diffuser 2017” gyakorlat első hetében teljesített levegő-levegő, levegő-föld feladatok után a második héten komplexebb műveletek végrehajtására került sor.


Javában zajlik a "Load Diffuser 2017" nemzetközi gyakorlat Kecskeméten

A nemzetközi gyakorlat május 22-i hivatalos megnyitója után, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra települt állomány megkezdte a feladatok végrehajtását.


"Load Diffuser 2017" nemzetközi gyakorlat a repülőbázison

Hét ország részvételével, május 22-én hétfőn, a kecskeméti repülőbázison elkezdődött a „Load Diffuser 2017” elnevezésű nemzetközi gyakorlat, amely a Magyar Honvédség idei legnagyobb volumenű légierős gyakorlata.


Iskolások hete 2017

Kilencvenöt csoportot, összesen közel 2300 diákot fogad a héten a kecskeméti repülőbázis, ahol másodszor rendezik meg az Iskolások hetét. Tavaly szervezte meg először a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis az Iskolások hete programot. Négy nap alatt 2500 diák és az őket kísérő pedagógusok kaphattak bepillantást a reptér mindennapi életébe.


Nyugdíjas-találkozó 2017

Egykori kollégáikat látták vendégül május 4-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis dolgozói. A vendégeket Ugrik Csaba dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntötte. Elődei közül az idei találkozóra Pintér Zoltán nyugállományú vezérőrnagy, Schadl György, Pintér Sándor nyugállományú ezredesek és Korbély István nyugállományú őrnagy tudták elfogadni a meghívást.


Bázisnap 2017 - Névadójuk emléke előtt tisztelegtek

Szentgyörgyi Dezső élete, kvalitásai utat mutatnak, erőt adnak nekünk ahhoz, hogy ott folytassuk, ahol ő abbahagyta, ugyanolyan kitartással és elkötelezettséggel szolgáljuk hazánkat, mint ő tette – hangsúlyozta április 28-án, a névadójuk emlékművének megújításával egybekötött bázisnapon Fekete Tamás alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megbízott parancsnokhelyettese.  


CISM Day Run 2017 - Futónap a Kecskeméti Repülőbázison

Az 1948-ban Henri Debrus által alapított CISM Day Run futónapot 2006 óta a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire) is minden évben megrendezi.


Iskolások hete 2017

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 2017. május 16-19. között nyílt hetet tart általános- és középiskolás, valamint felsőoktatási intézmények nappali tagozatos diákjai számára.


Parancsnoki látogatás

A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, Bácsalmáson és Bácsszőlősön határőrizeti feladatokat ellátó katonáit látogatta meg 2016. december 21-én Ugrik Csaba dandártábornok. A bázisparancsnokot elkísérte Fekete Tamás alezredes, megbízott bázisparancsnok-helyettes, Grécs György ezredes, törzsfőnök valamint Bezsenyi Tamás törzszászlós, a bázis vezénylőzászlósa.


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis