Gripenek az éjszakában
MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály

Gripenek az éjszakábanIsmét éjszakai repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták. A kiképzési repülések során az éjjellátó készülékeket tesztelik.

 

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái eddig is hajtottak végre éjszakai kiképzési repüléseket, de az eszközök alkalmazására történő kiképzés ezeken a repüléseken történik. A kiképzési repülések rendkívül fontosak a pilóták képzettsége, ezzel együtt a harckészültség fenntartása szempontjából.
A kiképzés alatt a magyar pilóták, a svéd kollégák elméleti oktatása után, az iránymutatásukkal történő gyakorlati repülések során szereznek tapasztalatot.

Az éjjellátó eszközök beszerzése, azok alkalmazása nagymértékben növeli a magyar légtér védelmének harckészültségi képességeit, mindemellett növeli a magyar fél szövetségen belül vállalt feladatainak lehetőségeit, azok sikeres teljesítését.

Gripenek az éjszakában és az NVG

A repülések egyik felét a harckész (combat ready) készséggel rendelkező pilóták, míg a másik részét a kiképzés alatt (under training) állók hajtják végre.
 
Az éjjellátó készülék éjszakai kismagasságú navigációs feladatokban a látás után történő navigációhoz, harci alkalmazási feladatokban a célazonosítás megkönnyítése érdekében illetve minden fényforrás (leszállópálya kivilágítás és saját fényszóró) használata nélkül történő leszállás során használható.

A készülék, ahogy a neve is mutatja az éjszakai sötétségben történő látást segítő eszköz, amely a minimális szórt fény érzékelésével, felerősítésével és a készülékben láthatóvá tételével működik. Nincs benne saját (nem látható tartományban működő) fényforrás, így van egy minimális környezeti  lux érték, ami a működéséhez szükséges. A repülésben a pilótát az előzőekben leírt feladatok során, a külső környezet vizuális érzékelésében segíti, taktikai előnyhöz juttatva bizonyos körülmények között.

Szöveg: Szausev Xénia

Fotó: dr. Toperczer István alezredes