A névadóra emlékeztek
MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály
A nemesvidi általános iskola 2001-ben vette fel az 1944. november 5-én, a falu határában Messerschmitt Bf-109 repülőgépével lezuhant és hősi halált halt, Hóy Tibor szakaszvezető, Puma vadászpilóta nevét.

Azóta minden év őszén az iskola megemlékezést tart, idén erre október 20-án került sor. Az eseményre a környező kisiskolák diákjait is meghívták. Rajzversenyt tartottak – egy kiválasztott verset kellett megjeleníteni – az alkotásokat pedig díjjal jutalmazták. Délután már csak a helyi tanulók és tanárok részvételével az iskola udvarán elhelyezett emlékmű előtt, ünnepélyes keretek között felidézték az 1944 novemberében történteket, koszorút helyeztek el, majd az elsősök letették a Puma esküt.

A „hivatalos” megemlékezés után nem maradhatott el a már tradicionális játékos sorverseny sem. Hóy Tibor unokahúga, egy-egy pólóval és egyéb apróságokkal ajándékozta meg a diákokat.

A hagyományt tisztelve, minden évben a Puma repülőszázad is részt vesz a rendezvényen. Idén Frankó Endre nyugállományú főhadnagy (94), veterán Messerschmitt pilóta is csatlakozott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist, valamint a Puma századot képviselő állományhoz.

Szöveg: Kálló Sándor alezredes
Fotó: Hochstein András