MH 59. Sz.D. Repülőbázis

MH 59
 • Hírek
 • A Bázis
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Videók
 • Kegyeleti információk
 • Letölthető dokumentumok


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviáiBeindult a "hadi-képezet"

Startlap megosztás
2015-03-09 08:08:39

„Hadi-képezet…ahogy a katonai objektív látja” címmel, megnyílt dr. Toperczer István alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vezető repülőorvos – fotóművészének kiállítása, a pákozdi Katonai Emlékparkban, március 7-én. Az alkotó elmondta: a tárlat szándékai szerint bemutatja azt a környezetet, ahol a katonák dolgoznak.

„Ha nem elég jók a képeid, nem vagy elég közel” idézte beszédében Robert Capa, magyar származású, világhírű (háborús) fotográfus hitvallását dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök helyettese.

”Szerencsére dr. Toperczer István alezredes – aki húsz éve katonaorvos, és annál is több ideje foglalkozik fotográfiával – a földön is, és a levegőben is mindig elég közel volt ahhoz, hogy katonai hivatását megörökítse” – folytatta az altábornagy.

Hallhattuk, hogy a kiállított képek földön – és levegőben, illetve a földről, és a levegőből mutatják be a Magyar Honvédség különleges, vagy hétköznapi pillanatait – olykor ezek ötvözetét – és a katonát, mint embert. A Honvéd Vezérkar főnök-helyettese kiemelte: a fotóművész két váltásban is szolgált Afganisztánban, ahol minden hétköznap tartogat különlegességet, kihívást egy európai ember, sőt, még a katonák számára is. Hiszen – húzta alá – a magyar katona, Afganisztánban háborúban szolgált. Hozzáfűzte: dr. Toperczer István megörökítette azt a missziós-háborús valóságot, amelyet a katonák a bőrükön éreztek.

„Ugyanakkor a magyar légierőről készült fényképein pedig ott a történelem. Olykor régi várak tűnnek fel a fotókon, vagy a régmúlt, és a jelen szállító-repülőgépe repül kötelékben. Dr. Toperczer István alezredes a haderő elmúlt húsz évének szubjektív fotográfus-krónikása” – zárta beszédét az altábornagy.

A kiállítást Féner Tamás, Kossuth-díjas fotóművész nyitotta meg, aki felidézte az orvos-szakma, és a katona-fotográfusi hivatás sajátos történelmi párhuzamait. Kiderült például, hogy az éter-altatásos narkózis hazai elterjedésével egy időben mutatta be Luois Daguerre, a dagerrotípiát, vagyis az első, olyan okto-kémiai képrögzítési eljárást, amelyik tartósnak bizonyult.

„Hogy ecseteljem az egybegyűlteknek a repülős-fotósok elmeállapotát, elmondom, hogy a második világháború idején az amerikai hadseregben szolgáló Margaret-Bourke White kimosatta egy B-25-ös Mitchell bombázó pót-üzemanyag tartályát, leszereltette az elejét, helyére pedig plexilapot csavartatott fel. Így kedvére fényképezhette az alacsonyan támadó bombázóról a vadul védekező japánokat… Komolyabbra fordítva a szót, feltehetjük a kérdést, hogy vajon miért érzi úgy annyi orvos, hogy nem csupán mondjuk szikével kívánja kifejezni önmagát? Merthogy számtalan orvost ismerünk, aki például zenei pályára lép… A képzőművészet és a fotózás persze kicsit más, de akadnak azért ilyen példák is. A mai korban a fotográfiához már nem kell feltétlenül fényképezőgép. Viszont élet- és emberismeret, empátia, tárgyszeretet, a világ dolgai iránti olthatatlan kíváncsiság, és vizuális fantázia igen. Dr. Toperczer István nagy tudománya, hogy birtokában van például a vizuális antropológia ismereteinek, és el tudja magát fogadtatni a pilóták – engem mindig egy texasi farm gazdag cowboy-aira emlékeztető – zárt világában, és Afganisztán zordon népével is – már ahol utóbbi esetben ezt meg lehetett kockáztatni” – nyitotta meg a kiállítást Féner Tamás.

Dr. Toperczer István alezredes elmondta: a kiállítás képeit úgy válogatta össze, hogy az anyag emberközeli legyen.

„Szerettem volna visszaadni azt a környezetet, amivel mi találkozunk. Levegőből fotózott várakkal pedig becsempésztem némi, oktató jellegű hadtörténelmet is. Afganisztában valóban katona a katona – ott lehet komoly tapasztalatot szerezni. Nem mellesleg pedig, azért képeznek ki minket, hogy meg tudjuk védeni az embereket” – mondta a katonaorvos, aki egyébként régóta foglalkozik természetfotózással is.

Dr. Toperczer István alezredes munkáiból eddig tizenegy könyv, illetve fotóalbum jelent meg.

 

 Szöveg, fotó: honvedelem.hu

 

 

 


MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis