MH 59. Sz.D. Repülőbázis

MH 59
 • Hírek
 • A Bázis
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Videók
 • Kegyeleti információk
 • Letölthető dokumentumok


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviáiEmlékezni kötelességünk

Startlap megosztás
2015-04-27 08:15:29

A magyarság akkor és ezek után is talpra tudott állni, hogy mindmáig megemlékezhessen hőseiről, azokról, akik a történelmünk során életüket áldozták a hazáért, Magyarországért - emlékeztetett április 25-én, szombaton, Kecskeméten dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, a „Történetek a világháborúk nemzedékéről” című kiállítás megnyitóján.

Három párhuzamos kiállítással tiszteleg a hazáért életüket áldozó hősök emléke előtt a kecskeméti Katona József múzeum. A tárlatok 1918-tól 1945-ig kísérik végig a magyar történelmet, így kapcsolva össze a múlt század eleji világégés centenáriumi emlékévét a második világháború lezárásának 70. évfordulójával.

A „Történetek a világháborúk nemzedékéről” című kiállítást, a vitéz Szentgyörgyi Dezső vadászpilóta születésének 100. évfordulója tiszteletére összeállított tárlatot és az 1944-es varsói felkelés történéseit felidéző, korabeli tárgyakból és dokumentumokból összeállított anyagot dr. Palkovics László ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. „A ma élő generációk többsége számára szerencsére már messze került minden háborús borzalom élménye. De emlékeznünk nem csak az utókor parancsa, hanem kötelességünk is a jövővel szemben. Hiszen az emlékezés az, ami bennünket, embereket megkülönböztet, egyedivé tesz, és csupán az emlékek méltó megőrzése, töretlen ápolása lehet az, ami feloldozást hozhat, békévé oldhatja az egykori konfliktusokat” – mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár.

 

A kecskeméti repülőbázis névadójának emléke előtt tisztelgő tárlatot Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. „Sok magyar pilóta halt hősi halált a légi harcokban. Ők adták a legtöbbet a hazájukért: az életüket. A Magyar Királyi Honvéd Légierő tagjai helyt álltak, példát mutattak az utókornak. Szentgyörgyi Dezső, akinek a nevét immár huszonöt esztendeje viseli büszkén a kecskeméti repülőbázis, kiemelkedő alakja volt ennek a szomorú, de egyben hősies időszaknak. Különleges egyénisége, szakmai felkészültsége és emberi kvalitásai tették a magyar repülés történetének egyedülálló alakjává. Szilárd jellem, bátorság, hűség, tehetség és szerénység jellemezte. Ízig-vérig vadászpilóta volt, soha nem kérkedett tetteivel és képességeivel, társai közül mégis kitűnt és mindenki tisztelte. Ellenfeleit számos légi harc során nemes eleganciával elengedte, mindig azt hangoztatta: a harc célja nem az ember, hanem a gép ártalmatlanná tétele” – idézte fel az alakulat névadójának emlékét Ugrik tábornok.

 

A hármas kiállítás ünnepélyes megnyitóján részt vett többek közt Szentiványi János és Frankó Endre második világháborús vadászpilóták, Szentgyörgyi Dezső családtagjai és Karol Biernacki, tiszteletbeli lengyel konzul. A tárlat kurátorai: dr. Tombáczné dr. Végh Katalin és Szabóné Bognár Anikó, a megnyitón közreműködött Szabó Sándor tárogatóművész.A kiállítás tárgy- és fotóanyaga magángyűjteményekből származik, megtekinthető június 28-ig a Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelyén.

 

Szöveg, fotó: honvedelem.hu

 


MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis