MH 59. Sz.D. Repülőbázis

MH 59
 • Hírek
 • A Bázis
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Videók
 • Kegyeleti információk
 • Letölthető dokumentumok


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviáiÉvzáró állománygyűlés 2014

Startlap megosztás
2014-12-27 14:29:56
Matematikai értelemben 2014 egy átlagos év volt: többet dolgoztunk, mint tavaly, viszont kevesebbet annál, mint amennyi munka jövőre vár ránk – foglalta össze tömören az évértékelő beszámolójában elhangzottakat Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka.

 

 

Vége a 2014-es kiképzési évnek – igaz, hivatalosan ezt nem jelentette be a parancsnok a kecskeméti repülőbázis idei utolsó állománygyűlésén, de a rendezvény egész hangulata ezt sugallta. Vendégeket is fogadtak: eljöttek többek közt az alakulat volt parancsnokai – Korbély István nyugállományú őrnagy, Schadl György, Pintér Sándor nyugállományú ezredesek, Pető István dandártábornok –, Szentgyörgyi Dezsőné, Tünde asszony, a bázis névadójának az özvegye, a fia és az unokája, valamint a város vezetői és az együttműködő társszervek képviselői is fontosnak tartották, hogy jelen legyednek a rendezvényen.

A vendégeket és a bázis állományát Ugrik tábornok köszöntötte, majd összefoglalta a 2014-es évben végrehajtott jelentősebb kiképzési feladatokat. Részletesen értékelte többek közt az év elején megszervezett repülésbiztonsági konferencia és a Gripen pilóták svédországi szimulátor képzésének a tapasztalatait. Az idei évben végrehajtott jelentősebb kiképzési feladatok közé pedig a Jawtex 2014, a Tiger Meet és a Közös Fellépés 2014 gyakorlatokon való részvételt, valamint a bázis pilótáinak és technikusainak a Royal International Air Tattoo 2014 nemzetközi repülőnapi szereplését sorolta.   

A beszámolóból kiderült, hogy eseménydús évet zárt az An-26-os szállítószázad is. Kiképzési repüléseik idén lehetőség szerint hétfőn és pénteken, Gripen-módszerrel kerültek végrehajtásra. Továbbra is a század végezte a gyakorlatok és a repülőnapok szállítási támogatását, három éles AIREVAC (légi egészségügyi kiürítés) feladatot kellett végrehajtaniuk, és elvégezték a magyar katonai repülőterek műszeres bejöveteli rendszereinek teljes éves kalibrálását is. A 407-es oldalszámú gép pedig áprilisban, a típus a rendszerbe állításának 40. születésnapján teljesítette a tizenkétezredik repült óráját.

Az év eseményeiről adott tájékoztató után a bázisparancsnok megköszönte a legkiválóbb kollégái munkáját. Az „Év katonája” megtisztelő címet a tisztek közül idén Nagy Zoltán Attila őrnagy érdemelte ki, az „Év altisztje” Bozsik Sándor törzsőrmester, az „Év tisztese” Bánáti Ildikó szakaszvezető, az „Év közalkalmazottja” pedig Bogdány Sándor lett. Az „Év hajózójának” Ivanics Gyula századost, az „Év repülőműszakijának” Balogh Attila zászlóst, az „Év logisztikusának” pedig Király Krisztián századost választották.

Az évzáró állománygyűlésen a bázis parancsnoka Fejes Szabolcs őrnagy, Szabó Veronika százados, Bartáné Kuli Ildikó, Jusztinné Lázár Andrea, Nagy Sándor és Szabó Zoltán zászlósok, Horváth Máté, Szubota Gábor főtörzsőrmesterek, Sipos Judit, Triznya Arnold törzsőrmestereket, valamint Veress Ferenc szakaszvezető munkáját külön is megköszönte. Közelgő nyugdíjba vonulásuk alkalmából pedig Ugrik tábornok Mészáros Jánosné zászlóst és Huszár Sándorné közalkalmazottat emlékplakettel tüntette ki. A Corvin alapítvány támogatásában idén Szentgyörgyi Dezsőné, Németh Krisztina és valamint Horváth Krisztián részesült.

 

Szöveg, fotó: honvedelem.hu

 

 

MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis