Földközelben repültek a Gripenek
MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótáinak valóban térkép volt a svédországi táj. Ugyanis a magyar Gripenek Légi Fölény elnevezésű gyakorlata kis magasságú gyakorlórepülésekkel folytatódott és ért véget március 18-án, szerdán.

A sikeres rakéta-, valamint gépágyúlövészet után a kis magasságban végrehajtott repülések kerültek napirendre a svédországi Vidsel légibázison, a Légi Fölény gyakorlaton. A bevetés, mint mindig, ezúttal is gondos tervezéssel és a szükséges ruházat, valamint felszerelés felvételével kezdődött, mialatt a műszaki katonák már a betonon készítették elő a repülésre kijelölt Gripeneket.

A kifutópályát párokban elhagyó gépek előre megtervezett útvonaluk során gyakran mindössze 150 méter magasságban teljesítették kitűzött feladataikat. A havas, jeges területek fölött navigáló pilóták ezzel végrehajtották az utolsó vidseli gyakorlatot is.

 

A magyar hajózók március 20-án, pénteken hagyják el a svédországi légibázist és térnek vissza Kecskemétre. A pilótákat rövid időn belül követik a műszakiak is, miután minden, a földi kiszolgálást lehetővé tevő eszközt és technikát felkészítettek a körülbelül háromezer kilométeres útra hazafelé.

 

 

Szöveg: honvedelem.hu

 

Fotó: Dr. Toperczer István alezredes