Honvédelmi tábor 2017
MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis harmadik alkalommal szervezte meg a nyári Honvédelmi Tábort. A Gáspár András Szakközépiskola rendészeti tagozatos diákjai június 19-30. között teljesítik a Kiképzési Főnökség által előírt feladatokat.

Hétfőn, június 19-én, a tábor zászlójának felvonásával és Minkó Ottó alezredes, kiképzési főnök szavaival kezdetét vette az idei honvédelmi tábor első turnusa. Idén 28 fiú és 18 lány követi két héten keresztül a napi előírásokat kora reggeltől az esti órákig. Mindennapos kötelező feladataik közé tartozik a tábor zászlójának fel- és levonása, a reggeli torna, valamint az alaki foglalkozások végrehajtása.

Az első napokban a táborozók tájékoztatást kaptak a repülőtéren betartandó szabályokról és megtörtént fizikai állapotfelmérésük is. Kedden a négy állomásos sportversenyen már megcsillogtathatták gyorsaságukat, dobótechnikájukat és rugalmasságukat. A négy raj rotációban teljesítette a feladatokat, nevezetesen F1 –es gyakorló kézigránát célba- illetve távdobását, nehezített váltófutást medicin labdával és az akadálypálya palánkján történő „átröppenést”. A versenyek részeredményeit a tábor végén összesítik és a legjobbak oklevelet kapnak teljesítményük elismerésül.

A tábor szervezői igyekeztek érdekes és izgalmas feladatokat tervezni a 46 fiatal számára. A szerdai nap különlegessége az volt, hogy a Tápiószecsőn párhuzamosan zajló III. Katonai Tábor résztvevői látogatóba érkeztek a bázisra. A két tábor fiataljai együtt ismerkedtek a JAS-39 Gripen vadászgéppel és az „Ancsával” (AN-26-os szállítórepülőgép). Az első héten a fegyverzettechnikával kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudásuk is gyarapodott. A Magyar Honvédség valamint a katonai repülés történetét a keceli Haditechnikai Park valamint a kecskeméti repülőbázis csapatmúzeum kiállított emléktárgyai tették kézzelfoghatóvá.

A második hét még ennél is több izgalmas programot tartogat a táborozók részére.

 

Szöveg, fotók: Török Nikolett