MH 59. Sz.D. Repülőbázis

MH 59
 • Hírek
 • A Bázis
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Videók
 • Kegyeleti információk
 • Letölthető dokumentumok


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviáiIskolások hete

Startlap megosztás
2016-06-09 11:37:59
Iskolások heteKimondottan diákok részére összeállított, látványos bemutatókkal várja ifjú vendégeit a kecskeméti repülőbázis. A most első alkalommal megszervezett, június 10-éig tartó „Iskolások hete” program iránt óriási az érdeklődés − Szegedről, Enyingről, Szarvasról és a Fejér megyei Kálózról is jelentkeztek iskolás csoportok.

Négy nap alatt mintegy 2500 diák látogathat el az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. A gyerekeket látványos bemutatók, színes programok várják: kipróbálhatják magukat pilótaként a HM Zrínyi Nonprofit Kft. szimulátorában és részesei lehetnek a kiképzési repüléseknek is. A statikus bemutató keretében pedig beülhetnek több, a hadrendből már kivont muzeális repülőgép és helikopter kabinjába, felszállhatnak egy An-26-osra, közelről is megnézhetik a Gripeneket és a pilóták öltözetét. Megismerhetik a tűzszerészek és a tűzoltók munkáját, a katonai pálya iránt érdeklődőket pedig az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának munkatársai tájékoztatják a jelentkezés feltételeiről.

Iskolások hete

A bemutatók forgószínpadszerűen zajlanak, s már a programsorozat első − június 7-i, keddi − napján bebizonyosodott, hogy a gyerekek remekül feltalálják magukat a reptéren: mindenre felmásztak, mindennel „lőttek”, mindent vezethettek, ami csak az útjukba került. A legnagyobb sikert azonban mégis az őrkutyák aratták. Bogáromi Árpád, Bozsó Norbert, Kobre János, Balogh Attila szakaszvezetők és fegyelmezett, szófogadó „munkatársaik”, Vító, Némo és Bryan bemutatóját hangos tapssal köszönték meg a diákok és tanáraik. A gonosz szerepét most Csikai Gyula játszotta, azt pedig, hogy éppen mit és miért csinálnak a kutyák, milyen parancsot kapnak a vezetőiktől, Csaplár Szabolcs százados magyarázta el a kordon mögött visongva tülekedő gyerekeknek.

Iskolások hete

Kévés János alezredes, a repülőbázis hadműveleti főnöke elmondta: programjaikat három korosztály, a kisdiákok, a középiskolások és a főiskolások részére állították össze. A laktanya-látogatások rendszerén pedig azért változtattak, hogy a vendégek még jobban megismerhessék a bázison szolgálatot teljesítő katonák mindennapjait, a Magyar Honvédség feladatrendszerét. Korábban ugyanis a bejelentkezett csoportoknak a kiképzési feladatok és a szoros időhatárok miatt csak egy-egy helyszínt tudtak megmutatni, a mostani négy nap alatt viszont a bázis összes képességét megismerhetik a diákok.

Iskolások hete

A hazainduló gyerekek közt végzett rögtönzött véleménykutatásból kiderült: egyikük sem bánta meg, hogy eljött a repülőbázisra. Abban viszont már erősen megoszlottak a vélemények, hogy a bemutató melyik helyszíne volt a leglátványosabb. A kecskeméti Zrínyi-iskola 5. osztályába járó Türei Milán és Csikós Bence például egybehangzóan a HM Zrínyi Nonprofit Kft.  Gripen-szimulátorára szavazott, a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola hetedikes diákjait, Závoda Zalánt és Kasik Ákost viszont a repülőgépek és az őrkutyák bűvölték el.

 

Fotó és szöveg: Galambos Sándor


MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis