MH 59. Sz.D. Repülőbázis

MH 59
 • Hírek
 • A Bázis
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Videók
 • Kegyeleti információk
 • Letölthető dokumentumok


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviáiIskolások hete 2017

Startlap megosztás
2017-05-17 13:41:24
Kilencvenöt csoportot, összesen közel 2300 diákot fogad a héten a kecskeméti repülőbázis, ahol másodszor rendezik meg az Iskolások hetét. Tavaly szervezte meg először a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis az Iskolások hete programot. Négy nap alatt 2500 diák és az őket kísérő pedagógusok kaphattak bepillantást a reptér mindennapi életébe.

Ahogy mondani szokás, a nagy sikerre való tekintettel, és a hagyományteremtés szándékával idén is meghirdették a rendezvényt az iskolákban, és az előzetes várakozásoknak megfelelően nem is maradt el az érdeklődés: ezúttal 95 csoport jelentkezett, ami nagyjából 2300 diákot jelent.

Nemcsak Kecskemétről, hanem Szegedről, Dunavarsányból és Mezőtúrról is regisztráltak osztályok. A cél természetesen az – mint  Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka hangsúlyozta –, hogy felkeltsék a diákok figyelmét a katonai pálya iránt, és tájékoztatást nyújtsanak a Magyar Honvédség kötelékébe való bekerülés lehetőségeiről.

– Úgy gondolom, hogy ha kicsit megismerik a honvédség kulisszatitkait, akkor nagyobb az esélye, hogy később a csapatunkban fogadhatjuk őket. Bár el kell ismerni, tavaly talán a legnagyobb sikernek a tűzoltóautók örvendtek, de a repülőgépekbe is nagy örömmel másztak fel a gyerekek - mosolyodott el a parancsnok.

Látnivalókból idén sem volt hiány a nyitónapon. A diákok nemcsak a földön, hanem az  égen is láthattak Gripent (Szatmári László őrnagy, bemutatópilóta körözött), sőt egy szimulátor révén kipróbálhatták, milyen a vadászgépet vezetni, míg egy An-26-os szállítórepülőbe – közkedvelt nevén Ancsába – be is mászhattak. A gyerekek, tinik emellett kezükbe foghattak pisztolyt és gépkarabélyt, felpróbálhatták a pilótaruházatot, kikérdezhették a hajózókat, locsolhattak tűzoltófecskendővel – színes volt tehát a program.

 

Különösen nagy tetszést aratott a Szolnok Helyőrségzenekar, amelynek tagjai kánkánt adtak elő (a közönség soraiból vélhetően még senki nem látott egyenruhába bújt katonát ilyen táncot lejteni), és mindenkit lenyűgözött a MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Különleges Díszelgő Csoportja, és a kihajtott szuronyú karabélyokkal előadott bemutatója. Végül levezetésképpen őrkutyákat nézhettek meg a tanulók.

– Tavaly is részt vettünk a nyílt napon, nagyon tetszett a gyerekeknek, imádták a gépeket, és sok érdekes információt hallottak, úgyhogy örömmel hallottuk, hogy idén is megrendezik. Nem volt kérdés, hogy újra eljövünk. Nagyon praktikus, hogy kaptunk egy kísérőt, aki tud válaszolni a gyerekek kérdéseire, és hogy a pilóta is sok mindent elárult a Gripenről. És az is nagy kaland ám egy belvárosi iskola diákjainak, ha kijöhetnek egy ekkora füves területre, és gyűjthetik a szöcskéket – összegzett mosolyogva Karajosné Kolozsi Ibolya, a kecskeméti Magyar Ilona Általános Iskola 4.a osztályának osztályfőnöke.

Szöveg: Hraskó István (baon.hu)

Fotók: Bús Csaba (baon.hu)


MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis