"Load Diffuser 2017" nemzetközi gyakorlat a repülőbázison
MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály

Hét ország részvételével, május 22-én hétfőn, a kecskeméti repülőbázison elkezdődött a „Load Diffuser 2017” elnevezésű nemzetközi gyakorlat, amely a Magyar Honvédség idei legnagyobb volumenű légierős gyakorlata.

A június 9-ig tartó gyakorlat  résztvevői: az US OHANG (United States Ohio Air National Guard, Ohio Légi Nemzeti Gárda) kilenc F-16 vadászgépe és két C-130 Hercules teherszállítója, a horvát légierő Mi-17 helikopterei, valamint a szlovén véderő PC-9 repülőgépei – ezek mind Kecskemétre települnek és onnan hajtják végre feladataikat.

A cseh légierő JAS-39 Gripenjei és L-159-esei valamint a szlovák légierő MIG-29, L-39 repülőgépei és és Mi-8 helikopterei csehországi, illetve szlovákiai bázisról érkeznek minden nap, és a kijelölt légtérben bekapcsolódnak a feladatokba. Az utolsó héten csatlakozik az Egyesült Királyság négy, Romániában állomásozó Eurofighter Typhoon vadászgépe is.

Ez Kecskeméten a harmadik Load Diffuser. Az első kettőt az Egyesült Államokkal együttműködve szervezték meg, 2008-ban Louisiana-ból repültek Kecskemétre F-15-ösök, míg 2010-ben szintén az Ohio Légi Nemzeti Gárda F-16-osai jöttek. Az idei találkozó előtt viszont a magyar fél felvetette, hogy érdemes lenne bevonni a környező NATO-tagállamokat is, az amerikaiak pedig vevők voltak erre, értékelték a magyarok kezdeményezőkészségét. Az egyezség szerint a jövőben háromévente rendeznék meg a Load Diffuser-t hasonló körben – tudtuk meg Ugrik Csaba dandártábornoktól, a bázis parancsnokától. Mint mondta, a környező országok kis légierőinek nagyon ritkán van lehetőségük részt venni ilyen sokszereplős, összetett feladatokat hozó gyakorlaton, így szívesen elfogadták a meghívást.

A korábbi két alkalommal a magyar és amerikai vadászgépek csak levegő-levegő manővereket hajtottak végre. Most viszont már lesznek levegő-föld támadási manőverek is. A Gripenek az utóbbi években egyébként is sokat gyakorolták a szárazföldi csapatokkal való együttműködést. Ezúttal bevonják az előretolt repülésirányítókat, akik közvetlen rádiókapcsolatban vannak a légicsapást mérő repülőkkel, a feladatuk pedig – nagyon leegyszerűsítve – az, hogy rávezessék a gépeket a célokra. A levegőben egy az egy, kettő az egy elleni harcokat fognak vívni a Gripenek, MIG-ek, F-16-osok. Szokás, hogy az egyes nemzetek pilótái beülhetnek egy másik résztvevő légierő repülőibe, most is felszállhatnak például a magyarok az amerikai F-16-osokkal. Az utolsó hétre olyan feladatot is terveznek, amelynél egy időben harminc repülő és helikopter lesz ugyanabban a légtérben. Éleslövészetet nem tartanak a gyakorlaton.

 

Szöveg: baon.hu

Fotók: Dr. Toperczer István alezredes