MH 59. Sz.D. Repülőbázis

MH 59
 • Hírek
 • A Bázis
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Videók
 • Kegyeleti információk
 • Letölthető dokumentumok


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviáiMagyarországra látogatott a Brit Védelmi Akadémia Felsőfokú Parancsnoki és Törzstiszti Tanfolyama

Startlap megosztás
2017-11-21 14:24:32
Tanulmányút keretében november 13-17. között Magyarországra látogatott a Brit Védelmi Akadémia Felsőfokú Parancsnoki és Törzstiszti Tanfolyam (Advanced Command and Staff Course, ACSC) ötven fős csoportja.

 

 

Az Egyesült Királyság és tíz másik nemzet hallgatóiból, valamint kísérőikből álló csoport látogatásának célja a magyar és a regionális biztonságpolitikai környezet és annak kihívásainak, illetve Magyarország történelmének és kultúrájának megismerése volt. Az egyhetes regionális tanulmányút kiemelten a majd egy éves posztgraduális képzés fontos része, amelyet a Brit Védelmi Akadémia a londoni King’s College Egyetemmel együttműködésben évente indít őrnagyi – alezredesi és ennek megfelelő civil beosztású hallgatók részére. A képzés színvonalát jelzi, hogy közel hatvan ország hallgatói vesznek részt rajta. A látogatást a budapesti Brit Nagykövetség a Honvédelmi Minisztériummal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE) közreműködve szervezte.

A hallgatók a Honvédelmi Minisztériumban előadásokat hallhattak a magyar és a regionális biztonságpolitikai kihívásokról, a Magyar Honvédség műveleti szerepvállalásáról, valamint a Honvédelmi Minisztérium felépítéséről és a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról. Az NKE-n részletesen megismerhették a különböző karok felépítését, illetve tájékoztatót kaptak az NKE Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szakáról.

November 16-án a csoport az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra látogatott, ahol Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok tartott előadást a bázis történetéről, a magyar Gripen programról, a magyar légierő feladatairól és műveleti szerepvállalásáról. A további program keretében a hallgatók megtekinthették a Gripen vadászgépeket, valamint a már szolgálatból kivont repülőkből álló múzeumot, majd meglátogathatták a hajózó állomány körletét. A kulturális program keretében meglátogatták az Országházat, a Terror Háza Múzeumot, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús tárlatát, valamint a fegyvertárat és a szolnoki Reptárat.

Anne Keetley ezredes, a csoport vezetője, a látogatás végén elmondta: „Ez a hét fantasztikus lehetőséget jelentett egy kiemelten fontos szövetséges ország és a régió kihívásainak megismerésére. Külön örömmel tölt el, hogy időt tudtunk szakítani a magyar kultúra és történelem megismerésére. A parlament épületét egyszerűen csodálatosnak találtam. Remélem, a jövőben is alkalmunk lesz tanulmányutat szervezni Magyarországra az ACSC program keretein belül”.

Forrás: honvedelem.hu


MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis