MH 59. Sz.D. Repülőbázis

MH 59
 • Hírek
 • A Bázis
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Videók
 • Kegyeleti információk


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviáiA nemzeti ünnep soha nem önmagáért való

Startlap megosztás
2014-10-22 10:55:38
Állománygyűlésen emlékezett meg a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis z 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire.

A csapatzászló fogadása, majd a Himnusz eléneklése után Rácz-Szabó Zoltán zászlós ünnepi beszédében 1956 üzenetére hívta fel a figyelmet: „1956 októberében sok embernek kellett olyan döntést hozni, amely kihatott egész életére. Volt, akinek ez a döntés később az életébe került, másoknak hosszú börtönéveket vagy több évtizednyi emigrációt jelentett. A fegyveres erők és testületek tagjai közül sokak olyan helyzetbe kényszerültek, hogy választaniuk kellett az ország alkotmányára letett esküjük, elöljáróik parancsa és saját személyes meggyőződésük között. „

            

- Ma elsősorban azok emléke előtt tisztelgünk, akik azért áldozták fel karrierjüket, szabadságukat, sőt életüket is, hogy megteremtsenek egy szabad, független, demokratikus országot. Nem rajtuk múlt, hogy akkor, 1956-ban ez nem sikerülhetett. Mégis hatalmas részük volt abban, hogy ma, 2014-ben egy szabad, független Magyarországban élhetünk – hangsúlyozta, majd hozzátette, amikor az 56-os Budapestre és az egész Magyarországra gondolunk, akkor Kolozsvárra, Temesvárra és Erdélyre is gondolnunk kell, kegyelettel hajtva meg fejünket az áldozatok emléke előtt. Mert a magyar forradalmat itt is ezrek és ezrek éltették, hogy aztán megbüntesse őket is a hatalom megfélemlítő ereje.

            

„A Magyar Honvédség azért jött létre, hogy megvédje a magyar szabadságot. A nemzet a mi kezünkbe adta a magyar szabadság fegyveres védelmének ügyét” – zárta ünnepi gondolatait Rácz-Szabó Zoltán zászlós.

A történelmi sorok után az elismerések átadására került sor,  majd a személyügyi főnök kinevezési és előléptetési parancsokat hirdetett ki. Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok az átadások után köszöntötte az állományt és a jövő kihívásainak leküzdésére, a csapatmunkára és a tisztességes munkavégzésre ösztönözte az egybegyűlteket majd megköszönte mindenkinek a munkáját.

Az ünnepség a Szózattal, majd a csapatzászló elvonulásával fejeződött be.

            

 

Szöveg, fotó: Szausev Xénia


MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis