MH 59. Sz.D. Repülőbázis

MH 59
 • Hírek
 • A Bázis
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Videók
 • Kegyeleti információk
 • Letölthető dokumentumok


TÉMAGYŰJTŐ
An-26
Dr. Toperczer István fotói
Jas 39 Gripen
MiG-29

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI

 KERESÉS
 

PUMA és DONGÓ századok relikviáiRendhagyó kiképzési nap

Startlap megosztás
2015-03-17 10:00:00

A kecskeméti Gáspár András szakközépiskola rendészeti osztályainak tanulói látogattak március 17-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. A diákok a KatonaSuli program keretében kaptak tájékoztatást a bázis szervezeti felépítéséről, napi feladatairól és részt vettek egy - kimondottak a részükre szervezett - kiképzési foglalkozáson is.

A kecskeméti repülőbázis három évvel ezelőtt kapcsolódott be a helyi Gáspár András szakközépiskolában folyó KatonaSuli programba. Az együttműködés keretében a katonák rendszeresen részt vesznek az iskola rendezvényein, segítik a honvédelmi napok előkészítését és lebonyolítását, a katonai alapismeretek tantárgy keretében pedig foglalkozásokat és élménybeszámolókkal színesített rendhagyó órákat tartanak. A diákok viszont eddig még sosem jártak a bázison. A rendészeti osztályok tanulóinak mostani látogatásának az előkészítése az iskola részéről elsősorban Lassú Gábor tanár kitartó szervezőmunkájának köszönhető.

A diákokat és kísérőiket Minkó Ottó alezredes, a repülőbázis kiképzési főnöke fogadta, a nap programjáról pedig Bezsenyi Tamás zászlós és Horváth Máté főtörzsőrmester tájékoztatta a vendégekkel. Miután pedig a tanulók megismerkedtek az alakulat szervezeti felépítésével, a katonák szolgálati és harckészültségi feladataival, forgószínpad szerűen hajtották járták körbe a bázist és hajtották végre a részükre összeállított kiképzési feladatokat. Megnézték az alakulat csapatmúzeumát és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. „A nemzet szárnyai” című kisfilmjét, a Gripen hangárban közelről is megismerhették a negyedik generációs vadászgépeket és a repülőműszakiak munkáját, tereptani ismereteiket pedig elméleti és gyakorlati foglalkozásokon bizonyíthatták.

Gubán Gyula, a tagintézményként működő iskola vezetője elmondta: jelenleg négy évfolyamon, nyolc osztályban tanítják a belügyi rendészeti ismeretek és a katonai alapismeretek tantárgyakat. A végzős diákok közül minden évben vannak olyanok, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vagy az MH Altiszti Akadémián szeretnének tovább tanulni, és önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra is egyre többen jelentkeznek. Az intézményegység vezetője egyébként láthatóan otthonosan mozgott a bázison, ami annak köszönhető, hogy előfelvételis katonaként négy hónapot, az egyetem elvégzése után pedig egy hónapot szolgált a kecskeméti repülőtéren.

 

Szöveg, fotó: honvedelem.hu

 


MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály


  © 2001. MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis