Véget ért a CULP-program
MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály
Véget ért a CULP-programAz Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén tartották meg a CULP (Cultural Understanding and Language Proficiency) 2016 program záróceremóniáját június 20-án, hétfőn. Az egy hónapos rendezvény keretén belül csaknem negyven amerikai kadét tartott angol nyelvi felkészítést a Magyar Honvédség különböző helyőrségeiben.

 

Magyar részről több mint ötven katona vett részt a képzésen, hogy katonai nyelvvizsgáikra (STANAG) sikeresen felkészülhessen. A Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség által szervezett program kapcsán Zsiga Tamás ezredes, csoportfőnök elmondta: az idei már a harmadik alkalom, hogy amerikai katonanövendékek hazánkba látogatnak, ám a CULP sokkal többet is jelentett egyszerű nyelvi felkészítésnél. A program lehetőséget biztosított arra, hogy katonáink külföldi – leendő – kollégáikkal együtt gyakoroljanak és oldjanak meg különböző feladatokat.

Véget ért a CULP-program

„Az amerikai hadsereg évente átlagosan 1100-1300 kadétot küld az Egyesült Államok határain kívülre. E program kiváló lehetőséget nyújt számukra, hogy a sajátjuktól eltérő kultúrákat is megismerhessenek. Tapasztalatunk szerint azon katonáink, akik különböző társadalmakkal találkoznak, jobban teljesítenek például Irakban és Afganisztánban” – mondta el Jason Bender alezredes, az amerikai kadétok csoportjának vezetője. Mint a záróceremónián kiderült, mindkét fél jó emlékekkel és számtalan tapasztalattal int búcsút a programbeli társaknak. Nyelvtanáraik egybehangzó véleménye szerint katonáink rövid idő alatt rendkívüli fejlődést és eredményeket mutattak.

 

Cikk: Snoj Péter/honvedelem.hu