Vízre szálltak a hajózók
MH 59. SzDRB Kommunikációs és Protokoll Alosztály

Döntetlent harcolt ki Kecskemét vízilabda csapata, a Gripen-pilótákkal „megerősített”, olimpiai bajnokokat felsorakoztató Honvéd gárdája ellen április 26-án. A Honvéd részéről Péter „Pezó” Zoltán százados és Oláh „Dani” Dániel főhadnagy egy-egy góllal járultak hozzá a végeredményhez. A két vadászpilóta teljesítményének az értékét növeli, hogy korábban csak a strand kismedencéjében labdáztak a gyerekekkel.

A Hírös Sport Nonprofit Kft. csapata sportszerű küzdelemben 9-9 arányú döntetlent harcolt ki a világ legjobbjai közt számon tartott játékosokat kiállító RacioNet Honvéd együttese ellen, akiket ráadásul a kecskeméti pilóták is erősítettek. A Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok második helyezett pólós vezette rangadón ugyan elcsattant néhány véletlen pofon, és a víz alatt is keményen küzdöttek a lábaikkal a versenyzők, de kiállítást érdemlő szabálytalanság nem történt. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái bebizonyították, hogy nem csak a levegőben és a földön, hanem a vízben is helytállnak.

A rangadó kísérőrendezvénye a sárkányhajósok rendhagyó küzdelme volt a medencében. Ezt a versenyt leginkább egy fordított kötélhúzáshoz, vagy a szumóhoz lehetne hasonlítani. A két csapat most ugyanis egymással szemben evezett a hajóban, a cél az ellenfél kilapátolása volt a küzdőtérről. Ebben a versenyszámban a repülőbázis három csapatot is indított. Először a Gripen 2 legénysége ült hajóba - pillanatokon belül veszítettek is. Csapata nem várt sikertelenségét Fekete „Dugó” Tamás alezredes, a bázis megbízott parancsnokhelyettese azzal indokolta, hogy a fiúk közül mindenki most ült életében először sárkányhajóban, fogalmuk sem volt, hogy mit kell majd csinálniuk. Győzni akartak, ezért mindenki teljes erejével lapátolt, de a versenyzők közt nem volt meg a kellő összhang.

Ugyancsak gyengén kezdett a bázis földi személyzetéből verbuválódott Szerény Szentgyörgyiek gárdája is. Ezt viszont Horváth Máté főtörzsőrmester azzal magyarázta, hogy közvetlenül a rajt után eltört a csapatkapitányuk lapátja. Kiesett a legerősebb emberük, esélyük sem maradt a győzelemre.

A Jim „Rotor” Stokman, Simon „Honeybadger” Long és Thad „Vane” Reddick amerikai pilótákkal megerősített Gripen 1 legénysége viszont az előkelő második helyen végzett a versenyben. A csapat kapitánya, Gróf „Geri” Gergely őrnagy nagyon elégedett az elért eredménnyel. Bár valamennyien most ültek először sárkányhajóban, hajózó létükre mégis helyt álltak a vízen.

A fentiek alapján egyértelműen kitűnik, hogy a bázis állományából a parancsnok, Ugrik Csaba dandártábornok rendelkezik a legnagyobb vizes tapasztalattal. Fia, Milán ugyanis évekig vízilabdázott kecskeméti színekben, apaként pedig sok meccsét végig nézte. Hatalmas elméleti tudás birtokában vette fel tehát a 16-os sapkát, a mérkőzés végén azonban önkritikusan bevallotta: óriási a különbség az elmélet és a gyakorlat közt.

 

Szöveg, fotó: honvedelem.hu